U bevindt zich hier:

De Calimero-positie

Door Dick Wiggers op 14 januari 2012 om 22:52

 

iWink (Internetbureau 27 medewerkers) versus Digiwink (Eenmansbedrijfje van een student Informatica).

Op 1 oktober 2011 is de website van mijn bedrijf Digiwink 'live' gegaan: site online, adwords campagne erachter en natuurlijk meteen twitteren. Via Bram Willemse (@bramwillemse) werd ik meteen in het diepe gegooid qua social media.

@bramwillemse: "Hij komt er wel, programmeerheld @Digiwink. Nu ook op Twitter! :) // @tomdev, @gideondk en natuurlijk @g33rtjan onze all-in-1 guru"

@bramwillemse: "Andere volgtips voor @digiwink: @helmantel @michielprins @niels390 @jjpijpker @ennan @4rno @blue_architect en niet te vergeten: @yoda"

Waarop @g33rtjan antwoordde:

@g33rtjan: "@bramwillemse is @digiwink de development afdeling van iWink? =) // @tomdev @gideondk"
Ongelooflijk hoe snel het gaat met social media, want de volgende dag had ik een vriendelijk iemand van iWink aan de lijn. Men had bovenstaande tweet gelezen, en was not amused over mijn bedrijfsnaam. Deze leek teveel op iWink, en zorgde duidelijk voor verwarring bij de twittergemeenschap. Ik moest er maar over nadenken wat ik zou doen, maar er moest in ieder geval iets veranderen, anders zou de advocaat 'wel even' een sommatiebrief versturen.

Me van geen kwaad bewust zijnde en geschrokken van dit telefoontje een bevriende advocaat gebeld. Deze vond dat men weinig grond heeft voor een claim. Teruggebeld, en gezegd dat als men van mening was dat mijn bedrijfsnaam daadwerkelijk voor zoveel verwarring zorgt, zo'n brief dan maar verstuurd moest worden.

En net als je begint te geloven dat ze het hebben opgegeven, ligt er enkele dagen voor Kerst een brief op de mat van een groot advocatenkantoor.

"... Namens cliënte verzoek ik u en voor zover nodig sommeer ik u om mij binnen 8 (acht) werkdagen na heden te bevestigen dat u het gebruik van de handelsnaam digiwink, dan wel elk ander gebruik van een met de naam iWink overeenstemmend teken, hebt gestaakt en gestaakt zult houden en dat u tevens de opebaarmaking van de website met als URL www.digiwink.nl hebt gestaakt en gestaakt zult houden, alsmede de verdere verwijzingen naar de naam digiwink op andere websites heeft verwijderd en verwijderd zult houden. ..."
Slik. Men wil dus daadwerkelijk aansturen op een procedure. Tussen de feestdagen door bedenken wat ik ga doen. Zou je zo'n proces aangaan ben je tenminste 5.000 euro kwijt, aan proces- en advocaatkosten. Nu ben ik trots op de naam Digiwink (sinds 2009), afgeleid van Dick Wiggers, en wil ik die niet kwijt! Maar aan de andere kant ben ik student en heb ik  geen geld om zo'n procedure aan te gaan.

Het is wel opvallend. In mei 2011 werd iWink zélf aangeklaagd door een groot bedrijf, en wel Apple. Daarover zei iWink destijds:

"Het is toch een groot bedrijf met een duur advocatenkantoor. Wij zijn maar met zijn drieën. Zonder ons in een Calimero-positie te willen plaatsen: ik weet niet of je dat juridische gevecht moet willen."
Inmiddels heeft mijn bedrijf een nieuwe naam: Dibski (www.dibski.nl). Ik ga gewoon door. Maar het blijft een enorme rotstreek. Flauw!